Kilo kaybı için diyet seçerken birkaç husus dikkate alınır. Günlük enerji için ihtiyaçtan daha az enerji içeren diyetler uygulanmalıdır. Kaloriyi enerji gereksinimlerinin 500 kcal/gün altına düşürmek veya kadınlar için 1200 ila 1500 kcal/gün veya erkekler için 1500 ila 1800 kcal/gün içeren bir diyet planı kullanmak (ağırlık 150 kg’ı aşarsa her cinsiyet için 300 kcal/gün daha artırılır) ortalama sağlıklı kilo kayıplarını beraberinde getirecektir. Kilo kaybı için öneriler almak hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Göktürk Diyetisyen Elif Bozyel ile iletişime geçebilirsiniz.
Günlük kalori alımını azaltmanın yanı sıra, bazı diyet kalıpları başka sağlık yararları da sunuyor gibi görünüyor. “Sihirli” bir kilo verme diyeti olduğuna dair yerleşik bir inanç var. Bu inanç, farklı oranlarda diyet yağına, proteinine veya karbonhidratına odaklanan çok sayıda çalışmayı doğurmuştur. Bu düşük yağ oranlı diyetler, düşük karbonhidratlı/yüksek proteinli diyetler, düşük glisemik indeksli diyetler, birçok çalışmada karşılaştırılmış ve birkaç meta-analizde özetlenmiştir. Obez veya fazla kilolu 811 hastayla yapılan en büyük çalışmalardan biri %20 veya %40 yağ ve %15 veya %25 protein içeren diyetleri karşılaştırmış ve 6 ay veya 2 yılda kilo kaybında hiçbir fark bulamamıştır. Düşük karbonhidratlı ve düşük yağlı diyetleri karşılaştıran bir meta-analiz, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo verme ve metabolik risk faktörlerini iyileştirmede en azından düşük yağlı diyetler kadar etkili olduğunu belirterek temelde aynı fikirdeydi. 17 diyetten elde edilen kanıtların sistematik bir incelemesi de hiçbir diyetin üstün olmadığını kanıtlamıştır. Benzer şekilde, farklı diyetlerin meta-analizi, aralarında kilo kaybında önemli bir fark bulamadı. Dolayısıyla, şu anda en iyi tavsiye, sağlık yararları ve kilo kaybı sağlayan düşük enerjili diyetlerdir.
Akdeniz tarzı diyetler için biraz daha olumlu bir tablo karşımıza çıkmaktadır. 1178 hastayla yapılan dokuz çalışmanın meta analizinde Akdeniz tarzı diyetler vücut ağırlığında ve vücut kütle indeksinde önemli bir düşüş ve hemoglobin A1c, açlık plazma glikozu ve açlık insülininde azalmalarla ilişkilendirilmiştir. Vücut ağırlığındaki bu etkinin yanı sıra, bu diyet modelinin kardiyovasküler hastalık riskini de azaltabileceği görülmüştür.
Çok düşük kalorili diyetler, 200 ve 800 kcal/gün olarak tanımlandığında, vücut yağının ve kilonun daha hızlı kaybolmasıyla sonuçlanabilecek bir enerji alımı sağlar. Bazı ilginç çalışmalar, böyle bir yaklaşımın tip 2 diyabetli kişilerde kan glikozunu ve diğer risk faktörlerini hızla normalleştirebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, sistematik incelemeler, başlangıçtaki kilo kaybının daha hızlı olmasına rağmen, bir yıl veya daha sonraki kilo değişiminin kapsamlı veya çok bileşenli yaklaşımlardan çok farklı olmadığını ve rutin kullanımını önermediğini, ancak hızlı kilo kaybının klinik olarak gerekli olması durumunda düşünülebileceğini ileri sürmüştür.
Arttırılmış fiziksel aktivite, obezite yönetiminde kapsamlı yaşam tarzı müdahalesinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Son ABD ve İngiltere kılavuzlarındaki öneriler genellikle haftada >150 dakika (günde en az >30 dakika, haftada 5 gün olmak üzere) hedefine ulaşmak için kademeli olarak artan aerobik fiziksel aktiviteyi (tempolu yürüyüş gibi) öngörmektedir. Bunun kilo kaybından bağımsız genel sağlık açısından da faydaları vardır. Tek başına diyet müdahalesine ek olarak 12 ay boyunca fiziksel aktivitenin ekstra 1 ila 1,5 kg kilo kaybıyla sonuçlandığını göstermiştir. Obeziteyi önlemek için daha fazla miktarda fiziksel aktiviteye (günde 30-45 dakika) ve kilo verenlerde uzun vadeli kilo koruması için günde 60-90 dakikaya ihtiyaç duyulduğuna dair kanıtlar vardır, ancak bunun yoğun bir programın parçası olarak yakın gözetim gerektirmesi muhtemeldir ve bu birçok klinik ortamda pratik veya sürdürülebilir olmayabilir. Ancak bu, kontrollü ortamlarda kısa vadede etkili olsa da, aktiviteler ve faydaları kolayca sürdürülemez, 1 ve 4’ü karşılaştırarak bulunmuştur AHEAD çalışmasındaki yıllık sonuçlar Fiziksel aktivitenin türü (örneğin aerobik ve direnç; yüksek yoğunluk ve düşük yoğunluk) genel kilo kaybını etkilemiyor gibi görünmektedir, ancak daha yoğun aktiviteler daha az zaman harcayarak benzer kilo kaybı sağladığından bazılarına göre daha tercih edilebilir olabilir; bu nedenle hastalar tarafından kabul edilebilir programlar önermek uygun görünmektedir. Kilo kaybı için öneriler hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
1 Comment
Diyetisyen Elif Bozyel ile kilo verme sürecim tam bir başarı hikayesine dönüştü! Bana özel hazırladığı beslenme planı hem uygulanabilir hem de sürdürülebilirdi. Sürekli motivasyon sağladı, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmamda rehberlik etti. Sadece kilo vermekle kalmadım, aynı zamanda kendimi daha enerjik ve mutlu hissetmeye başladım. Elif Hanım’ın profesyonelliği ve samimiyeti için kendisine sonsuz teşekkürler! Sağlıklı bir yaşam için doğru adres.