Obezite Cerrahisinde Beslenme
Obezite cerrahisi öncesi ve sonrası beslenme, sürecin başarıyla yürütülmesinde son derece büyük öneme sahiptir. Mide küçültme ameliyatları öncesi ve sonrası beslenme değişiklik göstermektedir. Ameliyat öncesi beslenme bireyin vücudunun ameliyatı hazırlığı, ameliyat sırası komplikasyon riskinin azaltılması, gerekli besin ögesi, vitamin-mineral ihtiyaçlarının karşılanması için önemlidir. Ameliyat sonrasında ise yeterli ve dengeli beslenme ile vücut gereksinimlerinin karşılanması ve kas kaybının minimalize edilmesi en elzem amaçlardandır.
Obezite cerrahisi öncesi beslenme uygulamasında amaç zayıflama diyetleri ile %10’luk kilo kaybı sağlayarak hekimin ameliyat sırasında karın içerinde hareketini kolaylaştırmak ve komplikasyon riskini minimuma indirmektir. Ayrıca uygulanan bu beslenme programları ile kişi ameliyat sonrası sürece daha hızlı uyum sağlar ve beslenme alışkanlıklarında sağlıklı değişimler yaratılır. Yeni yaşam tarzına geçişte ilk basamak ya da başlangıç düzey davranış değişiklikleri olarak düşünülebilir. Bu süreçte düşük kalori, düşük yağ ve yüksek protein içeren bir diyet listesi düzenlenir. Uygulanan bu diyet ameliyat sonrası beslenme programı içinde yol gösterici olur.
Obezite cerrahisi sonrası beslenme uygulaması ameliyat türüne göre de farklılık göstermektedir. Ameliyattan hemen sonraki ilk süreçte genel olarak çok ciddi besin kısıtlamaları söz konusudur. Bunun amacı komplikasyon riskini en aza indirmek ve cerrahinin yan etkilerini ortadan kaldırmaktır. Obezite cerrahisi sonrası doğru beslenme kilo veriminizi hızlandırır, ideal kiloya ulaştıktan sonra da o kiloyu korumanızı sağlar.
Obezite cerrahisi dediğimiz tüp mide, gastrik bypass vb. gibi ameliyatlarda sindirim sistemine direk bir müdahale söz konusu olduğundan beslenme tamamen değişmektedir. Mide hacmi küçüldüğü için günlük ihtiyacın alınımı az az sık sık planlanan öğünlerle gerçekleştirilir. Uzun çiğneme ve yavaş yeme mide bulantısının önüne geçmede kilit noktadır. Katı-sıvı ayrımı dediğimiz kural mide hacmini genişletmemek ve o öğünde alabileceklerimizi tam anlamıyla almak açısından önemlidir. Aksi takdirde sıvılar mide hacminin tamamını kaplayarak o öğünde alabileceğimiz besinlerin tamamını alamamamıza sebep olacaktır. Katı bir şey yenildikten minimum 30 dk sonra sıvı tüketimini başlanmalıdır. Ameliyat sonrası ilk ay atlatıldıktan sonra ana öğüne 10 dk kalaya kadar sıvı tüketimi devam edebilir. Ancak ilk ay yine bu süre 30 dk olmalıdır. Yani ana öğüne yarım saat kalaya kadar tüm sıvı tüketimi sonlanmış olmalıdır. Günde en az 1,5 litre su tüketimi tamamlanmalıdır. Mideyi genişleteceğinden gazlı içeceklerden ameliyat sonrası kesinlikle uzak durulmalıdır. Kızartma, hamur işi, fastfood, şekerli yiyecek ve içecekler, gazlı içecekler, alkol gibi besinler diyet listelerinde yer almamalıdır. Ameliyat sonrası planlanan beslenme programlarıyla, kilo kaybı en üst düzeye çıkarılır, bulantı, kusma ve dumping sendromu gibi oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilir.
Obezite cerrahisi kilo kaybında en etkin ve sürdürülebilir tedavi şekillerinden biridir. Hastaya kilo kaybını garanti eder ancak kaybedilen kiloların geri kazanılmaması bireyin beslenme kurallarına ne kadar uyduğuna bağlıdır. Beslenme de yapılabilecek hatalar mide hacmini genişletir ve kilo alımını kolaylaştırır. Ameliyatın başarısı bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme programına uyulmasına bağlıdır. Beslenme kurallarının bu süreçteki önemi ihmal edilmemelidir.
1 Comment
Fazla kilolarımdan kurtulmak ve sağlıklı yaşamak istiyorum. Sizin bu konuda verdiğiniz diyet tavsiyeleriniz çok faydalı dedi arkadaşım. Ben de sizden danışmanlık almak istiyorum.